Figyeljünk a figyelmeztetésekre

Figyeljünk a figyelmeztetésekre

lenyelése-ártalmas

Talán, eddig nem volt elég egyértelmű az emberek számára az a tény, hogyha lenyelünk egy elemet, az nem biztos, hogy jót tesz a szervezetünknek.
Erre az elemgyártók figyelnek is, és egy figyelmeztető piktogramot gravíroznak, festenek, matricáznak magára az elemre.
Magán a csomagoláson is megjelenítik ezt a képet a biztonságkedvéért, hogy mindenki számára világos legyen, az elemet nem nyeljük le, nem szopogatjuk, nem adjuk oda kisgyerekeknek, mert ők például szeretik szopogatni, orrba, fülbe dugni.
Azonban vannak olyan elemgyártócégek, akik más módszerekhez folyamodnak, mégpedig a gombelemek családjának világában.
Az elmúlt napokban szaküzletünkben számos kedves kacajt, fejcsóválást, és a mér nem mész a …. támogató szavakat kaptunk a távirányítók nem működésének jelzése közben, majd a hibaelhárítást követően.

Ugyanis történt az elmúlt napokban az, hogy független attól, hogy mikori a megvásárolt kapunyitó távirányító, milyen márkához és milyen típushoz tartozik, elemcsere után nem szerettek volna működni. Egy közös volt bennük. Mindegyik gombelemet használt. Ilyenkor mindig az aktuális pánikhangulatot próbáljuk csillapítani, hiszen nem lehet nagyobb tragédia annál, hogyha nem nyílik ki az elektromos kapunk, nem tudjuk elindítani a kapunyitómotort, nincs hatalmunk az elektromoskapunk felett. Első körben alkalmazva több éves szakmai rálátásunkat, illetve azt az elképzelést, bölcseletet miszerint: “ha kizártuk a lehetetlent ami marad az az igazság”, több esetben is az elemre kezdtünk gyanakodni.  Ilyenkor aki telefonon keres meg minket és nincs kilométer hiánya pár hasznos tippet szoktunk adni, mint például  cseréje ki az elemet egy másikra, lehetőleg bemért elemre. Az esetek többségében a távirányítót behozták szaküzletünkben, hogy nézzük meg a saját szemünkkel, ha nem hisszük el, hogy rossz a távirányító.
Szerencsére ilyen esetekben precíz műszereink segítségével átvizsgáljuk a távirányítót, hogy megtudjuk mi okozhatja a hibát.

Ha ilyen matricát talál az elemen mindenképpen szedje le róla!

Lenyelve ártalmas az elem - kaputechnikaszerviz.hu

Egy kis matricát ragasztanak az elem mínuszos oldalára. Ez nem feltétlen észrevehető,  nem is tűnik fel annak aki nem figyeli, a figyelmeztetést.
Ezt az elemről el kell távolítani, mert különben a lapos érintkezőkkel nem fog érintkezni az elem és nem fogja működésbe hozni a távirányítót, mert az nem kap áramot.

 

Miért kell leszedni?

Nemes egyszerűséggel azért, mert ameddig ez a matrica rajta van az elememen, a lapos érintkezővel nem érintkezik, így nem jut energiához a távirányító és nem fog működni, nem fog világítani a LED-je és nem fogja kinyitni a kapunkat.

Miért írjuk le ezt?
Mert ez egy olyan jelenséghullámot idézett elő az elmúlt hetekben, amire megmondjuk az őszintét nem is gondoltunk volna és így lehet egyszerűbb lesz ezt az amúgy bakit egyszerűen orvosolni.