Tisztelt látogatónk, Ügyfelünk, leendő Ügyfelünk!

Oldalunkon összegyűjtésre kerülnek azok a fogalmak amelyek kifejtésére nem feltétlen a termékek és szolgáltatások között van a helye.
Amennyiben ezt    az ikont látja egy adott szó mellett annak egy leírását megtalálja ezen az oldalon ott rá is kattinthat, ha Önt az érdekli.

Jelen lap folyamatosan bővülni fog és Ön is akár e-mailben egy adott kérdést, feltehet amelyre a választ itt is megtalálhatja majd ilyen formában!

Menü

 

 

 


 

Szekcionált

Részekre bontott zárt egységet alkotó panelekből álló garázskapu.
A szekcionált garázskapuk felépítése a garázskapu nyíláshoz méretezett összekapcsozott panelekből állnak amelyek zárt helyzetben egy egységet alkotnak.
A szekcionált kapukat a nyílás mögé szerelik be és egy párhuzamosan rögzített sínezetten fut felfele vagy oldalsó irányba.
A kapu paneljeire görgők vannak szerelve, hogy az könnyedén mozogjon illetve a kapu mozgatását segítő előfeszített rugóval vannak ellátva.
A rugó a kapu mozgatását segíti elő azzal, hogy a terhelést nagy részben átveszi.
Előnye, hogy nem foglal el nagyobb helyet illetve a szekcionalitása miatt könnyen mozgatható, szerelhető!

 

Ugrás a tetejére

 


 

 

RAL szinek

A RAL színskála az építőiparban használt színek szabvány száma.
Segítségével a kiválasztott színeket a gyártó RAL kód alapján betudja azonosítani, és Ön ugyan azt a színt, árnyalatot kapja vissza amelyet elképzelt!

RAL színskála

 

Ugrás a tetejére

 


 

Hőszigetelési tényező, Hőveszteség ( U=x W/m2K )

Ez a jelenség két eltérő hőmérsékletű közeg (esetünkben a kültéri légtér illetve a garázsban lévő légtér) hő cserélése.
A két közeg közötti átáramló hő mennyiségét befolyásolja maga a hőszigetelő anyag.
Minél kisebb ez az érték annál kevesebb lesz a hőátbocsátási tényező, annál lassabban “hűl ki a fűtött helység”, tehát a szigetelő anyag hőszigetelésének képességét is  megmutatja.

A képlet U=x W/m2K  azt mutatja meg, hogy a szigetelő közeg egy négyzetméterén, egységnyi idő alatt mennyi hőenergia távozik.
Tehát minél kisebb ez az érték annál jobb az anyag hőszigetelése.

 

 

Ugrás a tetejére

 


 

Rugó ciklus (életciklus)

A rugóknál is az idő és a használat következtében, anyagszerkezete elfárad, így egy idő után eltörik.
A garázskapuknál használt rugók “élettartalmát”, ezért nem lehet években meghatározni, hiszen ez függ annak használatától, igénybe vételétől.
Ezt az időt nyitás- zárás ciklusban mérik.
Ez azt takarja, hogy a garázskapuk használata során az egyszeri teljes nyitás és az utána következő teljes zárás számít 1 rugó ciklusnak!

Ideális körülmények között a rugóknak,  gyártótól függően lakossági felhasználás mellett
8000 – 15 000 ciklus az élettartalmuk, azonban ezt rengeteg tényező befolyásolja, így mint mozgó, kopó alkatrész élettartalmát nem lehet meghatározni pontosan.

Ugrás a tetejére